31 Αυγούστου 2024

Μπάσκετ ανδρών: στα πράσινα ο Γιουρτσεβέν

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR ανακοινώνει την απόκτηση του Ομέρ Γιουρτσεβέν για τα επόμενα δύο χρόνια (1+1).

Ο Ομέρ Γιουρτσεβέν γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1998 στην πόλη Tashkent του Ουζεμπεκιστάν από Τούρκους γονείς, έχει ύψος 2.11 μ. και αγωνίζεται στη θέση 5.

Σε ηλικία 16 ετών επελέγη στην καλύτερη πεντάδα του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος U16, ενώ άνηκε στο δυναμικό της Fenerbahce Beko. Με την τουρκική ομάδα έκανε το ντεμπούτο του στη Euroleague στις 20 Μαρτίου του 2015 σε έναν αγώνα με την Emporio Armani Milano. Tη σεζόν 2015-2016 είχε οκτώ συμμετοχές στην Euroleague, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, όταν και αποχώρησε από την Fenerbahce προκειμένου να «μετακομίσει» στις ΗΠΑ και να αγωνιστεί στο κολεγιακό πρωτάθλημα.

Από το 2016 έως το 2018 αγωνίστηκε στην ομάδα του North Carolina State University, ενώ ολοκλήρωσε τη θητεία του στο NCAA με το Georgetown (2019–2020). Στη δεύτερή του χρονιά στο κολεγιακό πρωτάθλημα είχε 13.5 πόντους και 6.7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Η κορυφαία του χρονιά, από πλευράς αριθμών, ήταν η τελευταία του (2019-2020) όπου μέτρησε 15.5 πόντους, 9.8 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ ανά αγώνα.

Το 2020 υπέγραψε στους Oklahoma City Thunder και αγωνίστηκε με τη θυγατρική τους ομάδα στη G League. Στις 14 Μαϊου του 2021 μετακινήθηκε στους Miami Heat και ολοκλήρωσε τη σεζόν 2021-2022 έχοντας 5.3 πόντους και 5.3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε 56 αγώνες. Ο Γιουρτσεβέν παρέμεινε στους Heat και την επόμενη χρονιά, ενώ η σεζόν 2023-2024 τον βρήκε στους Utah Jazz με τους οποίους είχε 4.6 πόντους και 4.3 ριμπάουντ σε 48 παιχνίδια.

Σε τρεις σεζόν στο NBA ο Τούρκος σέντερ μέτρησε 5 πόντους και 4.6 ριμπάουντ ανά 11.8 λεπτά σε 113 συμμετοχές.

Ο Γιουρτσεβέν ήταν μέλος των μικρών Εθνικών Ομάδων από νεαρή ηλικία. Αγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα Ευρώπης U16 της FIBA το ​​2013 και στο Πρωτάθλημα Ευρώπης U16 της FIBA ​​το 2014. Έπαιξε, επίσης, στο Πρωτάθλημα FIBA ​​Europe U18 το 2015, όπου κέρδισε ένα ασημένιο μετάλλιο και στο Πρωτάθλημα FIBA ​​Europe U20 του 2016, όπου κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο και μάλιστα βρέθηκε στην κορυφαία ομάδα του τουρνουά. Ολοκλήρωσε την καριέρα του με τις εθνικές ομάδες νέων της Τουρκίας στο Πρωτάθλημα Ευρώπης U20 της FIBA ​​το 2017.



Conference League: πρόκριση με Λανς

Παναθηναϊκός - Λανς 2-0

Ο ευρωπαίος Παναθηναϊκός όχι απλά μίλησε αλλά βροντοφώναξε ότι είναι εδώ! Οι Πράσινοι του Ντιέγκο Αλόνσο ήταν συγκλονιστικοί και πανηγύρισαν μια σπουδαία πρόκριση! Το ΟΑΚΑ μετετράπη σε «ηφαίστειο» από περισσότερους από 60.000 οπαδούς του Τριφυλλιού και η πράσινη λάβα «έκαψε» τη Λανς.

Ο Παναθηναϊκός έκανε το μεγάλο come back και επικράτησε με 2-0 ανατρέποντας το εις βάρος του 2-1 απ’ το πρώτο ματς στο Μπολάρ-Ντελελίς. Οι παίκτες του Τριφυλλιού έκαναν κατάθεση ψυχής στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου δίνοντας και την τελευταία… ρανίδα του αίματός τους για την πρόκριση. Όπως ακριβώς είχαν δεσμευτεί πριν από το παιχνίδι. Τα έδωσαν όλα, το άξιζαν και τα κατάφεραν. Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει το ευρωπαϊκό του ταξίδι στη League Phase του Europa Conference League. Τα καλύτερα έρχονται.

Ο Παναθηναϊκός έκανε πολύ δυναμικό ξεκίνημα πιέζοντας απ’ το πρώτο δευτερόλεπτο τη Λανς, που πάντως απείλησε πρώτη στο παιχνίδι από στατική φάση. Στο 9’, μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Σαΐντ με κεφαλιά έστειλε την μπάλα ελάχιστα έξω απ’ το αριστερό δοκάρι του Ντραγκόφσκι.

Στο 15’ η γαλλική ομάδα κέρδισε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Μλαντένοβιτς στον Ντα Κόστα εντός περιοχής, όμως ο τρομερός Ντραγκόφσκι έπεσε σωστά στη δεξιά πλευρά του και απέκρουσε εντυπωσιακά την εκτέλεση του Σοτοκά. O Πολωνός γκολκίπερ είχε ακόμα μια καλή επέμβαση στο 34’ σε σουτ του Σαΐντ διατηρώντας το 0-0, αποτέλεσμα που παρέμεινε μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου.

Στο 51’ η Λανς απείλησε ξανά με τον Σαΐντ αλλά και πάλι ο Ντραγκόφσκι ήταν σε ετοιμότητα αποκρούοντας με τα πόδια. Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού ήταν σε σπουδαία βραδιά και είχε άλλη μία κομβική επέμβαση στο 57’ σε τελείωμα του Τόμασον μέσα απ’ την περιοχή.

Στο 61’ ο Αλόνσο πραγματοποίησε τριπλή αλλαγή ρίχνοντας στη μάχη τους Μαντσίνι, Μαξίμοβιτς και Βαγιαννίδη και στο επόμενο λεπτό ήρθε το γκολ! Στο 62’ οι Πράσινοι έπαιξαν γρήγορα στην κόντρα επίθεση με τον Πελίστρι να διασχίζει κατά μέτωπο αρκετά μέτρα στο γήπεδο κάνοντας καταπληκτική ενέργεια. Ο Ουρουγουανός πάσαρε εντός περιοχής για τον Ιωαννίδη, η μπάλα επέστρεψε στον Πελίστρι ο οποίος με υπέροχο τελείωμα στη δεξιά γωνία άνοιξε το σκορ (1-0) φέρνοντας τις δύο ομάδες στα ίσια στο συνολικό σκορ (2-2).

Στο 68’ το Τριφύλλι είχε ακόμα μία απειλητική στιγμή καθώς ο Τετέ σούταρε από μακρινή απόσταση στέλνοντας την μπάλα λίγο έξω απ’ το αριστερό δοκάρι του Σαμπά.

Στα λεπτά που ακολούθησαν, η Λανς επιχείρησε να ασκήσει πίεση στον Παναθηναϊκό, που συνέχισε το παιχνίδι του με υπομονή και ψυχραιμία. Οι Πράσινοι αναχαίτισαν αποτελεσματικά κάθε επιθετική προσπάθεια των Λανσουά και στο 85’ «χτύπησαν» με ακόμα μία υποδειγματική αντεπίθεση. Ο Ιωαννίδης απομάκρυνε μέσα απ’ την περιοχή του Παναθηναϊκού «σημαδεύοντας» τον Μαντσίνι. Ο Αργεντινός έκανε τρομερή κούρσα ξεκινώντας πίσω απ’ το κέντρο. Την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Τετέ που είχε ακολουθήσει τη φάση. Ο Βραζιλιάνος με ένα μαγικό χάδι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα υπογράφοντας το 2-0. 

Το ΟΑΚΑ πήρε φωτιά και οι Πράσινοι ήταν πλέον αδύνατον να χάσουν αυτή την πρόκριση. Μολονότι στο 89’ ο Ιωαννίδης απώλεσε μοναδική ευκαιρία για το 3-0 έπειτα από ωραία πάσα του Τζούριτσιτς, οι παίκτες του Παναθηναϊκού αμύνθηκαν στα εναπομείναντα λεπτά με ψυχή και καρδιά διατηρώντας μέχρι τέλους το μηδέν παθητικό. Χρειάστηκε πάντως μια ακόμα τρομερή επέμβαση του Ντραγκόφσκι στο 91’ σε σουτ του Ντιούφ και αμέσως μετά μια σωτήρια απομάκρυνση του Μαξίμοβιτς πάνω στη γραμμή σε σουτ του Λασκαρί.

Ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη και στο ΟΑΚΑ στήθηκε ένα καταπράσινο πάρτι. Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει το ευρωπαϊκό του ταξίδι.

Παναθηναϊκός: Ντραγκόφσκι, Κώτσιρας (61’ Βαγιαννίδης), Μλαντένοβιτς, Ίνγκασον (79’ Σένκεφελντ), Γεντβάι, Αράο, Τσέριν (61’ Μαξίμοβιτς), Μπακασέτας (61’ Μαντσίνι), Πελίστρι (82’ Τζούριτσιτς), Τετέ, Ιωαννίδης.

Λανς: Σαμπά, Φρανκόφσκι, Γκραντίτ (87’ Ενζολά), Κουσάνοφ, Σαρ (71’ Χαϊντάρα), Μασάδο (71’ Τσάβες), Τόμασον, Ντιουφ, Ντα Κόστα (66’ Φουλζινί), Σοτοκά, Σαΐντ (67’ Λασκαρί).



29 Αυγούστου 2024

Μπάσκετ ανδρών: πρόγραμμα προετοιμασίας

Για την Kranjska Gora της Σλοβενίας θα αναχωρήσει το πρωί της Παρασκευής (30/8) η αποστολή του Παναθηναϊκού AKTOR, όπου και θα λάβει χώρα το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της ομάδας μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Ακολούθως, οι πράσινοι θα μεταβούν στη Ljubljana προκειμένου το διήμερο 6 και 7 Σεπτεμβρίου να αγωνιστούν στο τουρνουά που διοργανώνει η Cedevita Olimpija με τη συμμετοχή της FC Bayern Munich και της Anadolu Efes. Συγκεκριμένα, στις 6/9 ο Παναθηναϊκός AKTOR θα αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Cedevita Olimpija στο πλαίσιο του πρώτου ημιτελικού του τουρνουά, ενώ στις 7/9 θα αγωνιστεί είτε στον μικρό είτε στον μεγάλο τελικό απέναντι σε μία εκ των FC Bayern Munich και Anadolu Efes.

Στις 8 Σεπτεμβρίου η ομάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα και το διάστημα 11/9 με 13/9 θα βρεθεί στο Costa Navarino. Στις 14 Σεπτεμβρίου η αποστολή του «τριφυλλιού» θα μεταβεί στην Κύπρο προκειμένου να δώσει το «παρών» στο Τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης» με τη συμμετοχή της Maccabi Playtika Tel Aviv και της FC Bayern Munich, το διήμερο 15/9 και 16/9. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 15/9 οι πράσινοι θα αντιμετωπίσουν την FC Bayern Munich και τη Δευτέρα 16/9 θα κοντραριστούν με την Maccabi Playtika Tel Aviv. 

Από το πρόγραμμα των φιλικών προετοιμασίας δεσπόζει το 6ο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος», το οποίο θα λάβει χώρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 21 Σεπτεμβρίου 2024, στη μνήμη του κορυφαίου παράγοντα του Συλλόγου.

Η Anadolu Efes, η Partizan Mozzart Bet Belgrade και η Maccabi Playtika Tel Aviv ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR και θα βρεθούν στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στο μεγάλο αυτό τουρνουά, το οποίο έχει γίνει πλέον θεσμός.

Την ημέρα του Τουρνουά (21/9) οι πράσινοι θα αντιμετωπίσουν την Partizan Mozzart Bet Belgrade, ενώ την προηγούμενη (20/9) θα δώσουν φιλικό προπονητικού χαρακτήρα με την Maccabi Playtika Tel Aviv στο ΔΑΚ Γλυφάδας, κεκλεισμένων των θυρών.

Τα φιλικά προετοιμασίας ολοκληρώνονται στην Κωνσταντινούπολη όπου στις 24 Σεπτεμβρίου οι πράσινοι θα αντιμετωπίσουν την Anadolu Efes και την επομένη (25/9) θα κοντραριστούν με την Galatasaray. 


Συνοπτικά το πρόγραμμα των φιλικών προετοιμασίας του Παναθηναϊκού:

6/9:  Cedevita Olimpija - Παναθηναϊκός AKTOR (Cedevita Tournament) 

7/9: Παναθηναϊκός AKTOR – Anadolu Efes ή Bayern Munich (Cedevita Tournament)

15/9: Παναθηναϊκός AKTOR – Bayern Munich (Τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης»)

16/9: Παναθηναϊκός AKTOR - Maccabi Playtika Tel Aviv (Τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης»)

20/9: Παναθηναϊκός AKTOR - Maccabi Playtika Tel Aviv

21/9: Παναθηναϊκός AKTOR - Partizan Mozzart Bet Belgrade (Τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»)

24/9: Anadolu Efes - Παναθηναϊκός AKTOR

25/9: Galatasaray - Παναθηναϊκός AKTOR



26 Αυγούστου 2024

Σούπερ Λίγκα: νίκη με Λεβαδειακό

Παναθηναϊκός - Λεβαδειακός 1-0

Με αρκετό άγχος, πολλή πίεση και με την ψυχή στο στόμα ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 τον Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ και πήρε το πρώτο τρίποντο στο νέο πρωτάθλημα. Το Τριφύλλι είχε διάθεση και πάθος, όμως δεν μπόρεσε να αποδώσει στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ το ποδόσφαιρο που θέλει και που μπορεί να παίξει. Δεν τα παράτησε όμως, κυνήγησε μέχρι τέλους τη νίκη και χάρη στο λυτρωτικό γκολ του Άντραζ Σπόραρ στο 96’ πήρε μια πολύτιμη νίκη που θα δώσει ώθηση για μια καλύτερη συνέχεια.

Ο Λεβαδειακός προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Παναθηναϊκό απειλώντας μόλις στο 1ο λεπτό. Ο Γιαννιώτας έπιασε το δυνατό βολέ μέσα απ’ την περιοχή αλλά ο Ντραγκόφσκι με καταπληκτική επέμβαση και το δοκάρι απέτρεψαν το γκολ.

Το Τριφύλλι είχε άμεση απάντηση καθώς στο 3’ ο Μαντσίνι άνοιξε ωραία στον χώρο για τον Γερεμέγεφ, ο οποίος βγήκε απέναντι απ’ τον Γκροφ. Ο Σουηδός φορ πρόλαβε την έξοδο του γκολκίπερ του Λεβαδειακού, όμως το πλασέ που επιχείρησε κατέληξε λίγο πάνω απ’ το οριζόντιο δοκάρι.

Ο ρυθμός έπεσε και ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να δημιουργήσει μια νέα μεγάλη ευκαιρία στο 23’. Ο Μπασέτας πάσαρε για τον Τσέριν, ο οποίος έπαιξε καταπληκτικά το 1-2 με τον Γερεμέγεφ. Ο Σλοβένος βγήκε τετ α τετ με τον Γκροφ, ο οποίος όμως απέκρουσε σωτήρια το πλασέ.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε (46’) με μεγάλη φάση για τον Παναθηναϊκό αλλά έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Μπακασέτα, ούτε ο Βαγιαννίδης, ούτε ο Σένκεφελντ μπόρεσαν να σπρώξουν την μπάλα στα δίχτυα.

Οι παίκτες του Τριφυλλιού είχαν την μπάλα στα πόδια τους αλλά άργησαν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή του Λεβαδειακού. Οι αλλαγές που έκανε ο Ντιέγκο Αλόνσο στο διάστημα 60’-76’ έδωσαν μεγάλη ώθηση στην ομάδα για να κάνει την τελική αντεπίθεση. Κι αφού χάθηκαν δύο σπουδαίες ευκαιρίες στο 91’ με τον Μαξίμοβιτς και τον Γερεμέγεφ και στο 95’ με τον Τετέ, ήρθε το γκολ της λύτρωσης απ’ τον Σπόραρ.

Στο 96’ ο Τζούριτσιτς άνοιξε στα αριστερά για τον Μλαντένοβιτς, ο οποίος σέντραρε με τη μία. Ο Τετέ έπιασε μια τρομερή κεφαλιά, ο Γκρόφ και το δοκάρι απέτρεψαν το γκολ, όμως ο Σπόραρ, ακολούθησε τη φάση, πήρε το ριμπάουντ και έστρωξε την μπάλα στα δίχτυα διαμορφώνοντας το τελικό 1-0.

Πλέον ο Παναθηναϊκός στρέφει την προσοχή του στην καθοριστική ευρωπαϊκή ρεβάνς της Πέμπτης (29/8) απέναντι στη Λανς, όπου θα κυνηγήσει τη μεγάλη ανατροπή.

Παναθηναϊκός: Ντραγκόφσκι, Βαγιαννίδης, Μαξ (71’ Μλαντένοβιτς), Σένκεφελντ, Γεντβάι, Μαξίμοβιτς, Τσέριν (76’ Αράο), Μπακασέτας (60’ Τζούριτσιτς), Πελίστρι (60’ Σπόραρ), Μαντσίνι (59’ Τετέ), Γερεμέγεφ.

Λεβαδειακός: Γκροφ, Παπαδόπουλος, Βήχος, Τσάπρας, Κωστή (60’ Λαμαράνα), Πλέγας (77’ Μεχία), Μπάλτσι, Πεντρόσο (77’ Ρόμο), Όζμπολτ (60’ Συμελίδης), Κάσσος, Γιαννιώτας (82’ Γιοκέ).



23 Αυγούστου 2024

Conference League: ήττα στη Λανς

Λανς - Παναθηναϊκός 2-1

Ο Παναθηναϊκός έφυγε ηττημένος με 2-1 από την έδρα της Λανς, όμως το μαγικό γκολ που πέτυχε ο Φώτης Ιωαννίδης διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες για πρόκριση στο League Stage του Conference League.

Οι Πράσινοι πλήρωσαν τα λάθη τους στο ξεκίνημα του ματς και βρέθηκαν να χάνουν με 2-0, αλλά επανήλθαν στο παιχνίδι και πλέον πάνε για τη μεγάλη ανατροπή στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ το βράδυ της 29ης Αυγούστου.

Η Λανς αιφνιδίασε τον Παναθηναϊκό στο ξεκίνημα της αναμέτρησης. Μόλις στο 4’, έπειτα από γρήγορη αντεπίθεση, η μπάλα άλλαξε πλευρά και κατέληξε στον Φρανκόφσκι, ο οποίος πλάσαρε εύστοχα τον Ντραγκόφσκι για το 1-0. Οι Πράσινοι «μούδιασαν» και λίγο έλειψε να δεχτούν και δεύτερο γκολ στο 10’ από κεφαλιά του Σαΐντ.

Ωστόσο, σταδιακά οι παίκτες του Αλόνσο άρχισαν να βρίσκουν τον ρυθμό τους και να παίρνουν αυτοπεποίθηση μέσα στο γήπεδο. Ανέβασαν την απόδοσή τους και απείλησαν για πρώτη φορά στο 14’ με τον Ιωαννίδη, ο οποίος με καταπληκτική ενέργεια ξεμαρκαρίστηκε, βγήκε απέναντι απ’ τον αντίπαλο τερματοφύλακα, αλλά προτού προλάβει να πλασάρει ανακόπηκε απ’ τον Ντανσό.

Στο 21’ άλλαξε η αριθμητική ισορροπία στο ματς καθώς ο Μεδίνα αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη (μετά από χρήση του VAR) για σκληρό φάουλ στον Μπακασέτα. Στο 24’ το Τριφύλλι είχε ακόμα μία μεγάλη ευκαιρία με κεφαλιά του Τσέριν, αλλά ο Σαμπά απέκρουσε σωτήρια σε κόρνερ.

Αντί όμως να ισοφαρίσει ο Παναθηναϊκός, σκόραρε για δεύτερη φορά η Λανς. Κόντρα στη ροή του αγώνα κι ενώ το Τριφύλλι έχει πάρει τον έλεγχο, η γαλλική ομάδα εκμεταλλεύτηκε μια γρήγορη αντεπίθεση και πέτυχε το 2-0. Στο 34’ ο Τόμασον σέντραρε από αριστερά και ο Σαΐντ μολονότι νικήθηκε στην πρώτη του προσπάθεια απ’ τον Ντραγκόφσκι, πλάσαρε εύστοχα σε δεύτερο χρόνο. Όσο κι αν προσπάθησαν οι Πράσινοι μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου, δεν μπόρεσαν να μειώσουν το σκορ.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο διατήρησε την ίδια ενδεκάδα και άμεσα με το ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 2-1 με ένα μαγικό γκολ! Στο 54’ ο Ιωαννίδης πήρε την μπάλα αρκετά μέτρα έξω απ’ τη μεγάλη περιοχή, απέφυγε με καταπληκτική ατομική ενέργεια πέντε παίκτες της Λανς, μπήκε στην αντίπαλη περιοχή και πλάσαρε ιδανικά σκοράροντας ένα αδιανόητο γκολ! Ήταν το πρώτο του στη σεζόν και ήταν φανταστικό!

Η Λανς είχε μια μεγάλη ευκαιρία στο 57’ για να σκοράρει αλλά ο Ντραγκόφσκι απέκρουσε καταπληκτικά. Στο 67’ ο Αλόνσο έριξε στη μάχη τον Βαγιαννίδη και τον Πελίστρι, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του με το Τριφύλλι και έδειξε μεμιάς στοιχεία απ’ το σπουδαίο ταλέντο του. Μάλιστα από δική του ενέργεια στο 86’, ο Παναθηναϊκός κέρδισε πέναλτι σε χέρι του Κουσάνοφ. Όμως, έπειτα από παρέμβαση του VAR, ο διαιτητής κλήθηκε για να δει τη φάση σε video και εν τέλει αναίρεσε την αρχική του απόφαση στερώντας απ’ τους Πράσινους την ευκαιρία να ισοφαρίσουν.

Στο 92’ ο Γερεμέγεφ αστόχησε σε κεφαλιά, το 2-1 παρέμεινε και πλέον ο Παναθηναϊκός καλείται να κάνει τη μεγάλη ανατροπή στο ΟΑΚΑ.

Λανς: Σαμπά, Γκραντί, Μεδίνα, Ντάνσο, Φρανκόφσκι, Τόμασον (90’ Μεντί), Ντιούφ, Μασάδο (90’ Τσάβες), Ντα Κόστα (26’ Κουσάνοφ), Σοτοκά, Σαΐντ (70’ Λασκαρί).

Παναθηναϊκός: Ντραγκόφσκι, Κώτσιρας (67’ Βαγιαννίδης), Ίνγκασον, Γεντβάι, Μλαντένοβιτς, Αράο (80’ Μαξίμοβιτς), Τσέριν (85’ Γερεμέγεφ), Τετέ (67’ Πελίστρι), Τζούριτσιτς (80’ Λημνιός), Μπακασέτας, Ιωαννίδης.



22 Αυγούστου 2024

Ποδόσφαιρο: πράσινος ο Φακούντο Πελίστρι

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του Φακούντο Πελίστρι με μετεγγραφή από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Ο 22χρονος Ουρουγουανός μεσοεπιθετικός υπέγραψε συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας και έρχεται για να ενισχύσει το Τριφύλλι με το σπουδαίο ταλέντο του και τα εξαιρετικά ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά που διαθέτει.

Ο Πελίστρι γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2001 στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική διαδρομή του στην ακαδημία της Πενιαρόλ σε ηλικία 11 ετών. Σε ηλικία 17 ετών ο Πελίστρι έπαιξε για πρώτη φορά στους «μεγάλους» της Πενιαρόλ και προτού συμπληρώσει τα 18 του ήταν ήδη βασικός και αναντικατάστατος.

Τον Οκτώβριο του 2020 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας κερδίσει την κούρσα με τους υπόλοιπους κορυφαίους συλλόγους, έκανε δικό της το next big thing του ουρουγουανικού ποδοσφαίρου, δαπανώντας 8,5 εκατ. ευρώ. Στους «Κόκκινους Διάβολους» εντάχθηκε αρχικά στην Κ21 και εν συνεχεία τον Ιανουάριο του 2021 παραχωρήθηκε δανεικός στην ισπανική Αλαβές για να πάρει παιχνίδια.

Στην ομάδα της Primera Division έμεινε 1,5 χρόνο, κερδίζοντας σημαντικές εμπειρίες. Χάρη σε αυτές κλήθηκε στην εθνική Ουρουγουάης από τον νυν προπονητή του Παναθηναϊκού, Ντιέγκο Αλόνσο, συμμετείχε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και εν τέλει πήρε φανέλα βασικού στην τελική φάση που έγινε στο Κατάρ!

Επέστρεψε στη Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2022, παίρνοντας τελικά χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα από τον Ιανουάριο του 2023. Χάρη στη δουλειά, την επιμονή και ασφαλώς το ταλέντο του, κατάφερε τη σεζόν 2023-24 να κερδίσει περισσότερες συμμετοχές, αγωνιζόμενος και στους ομίλους του Champions League. Τον Ιανουάριο του 2024 δόθηκε δανεικός στην ισπανική Γρανάδα όπου κατέγραψε 15 συμμετοχές και 2 γκολ.

Είναι ενεργό στέλεχος της εθνικής Ουρουγουάης, μετρώντας 26 συμμετοχές και 2 γκολ. Στο πρόσφατο Κόπα Αμέρικα ήταν βασική επιλογή του ομοσπονδιακού τεχνικού Μαρσέλο Μπιέλσα στην πορεία που έκανε η Σελέστε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Καλωσορίζουμε τον Φακούντο στην οικογένεια του Παναθηναϊκού.



20 Αυγούστου 2024

Σούπερ Λίγκα: ήττα από Αστέρα στην πρεμιέρα

Παναθηναϊκός - Αστέρας Τρίπολης 0-1

Όλα πήγαν στραβά στην πρεμιέρα του Παναθηναϊκού στη Stoiximan Super League. Οι Πράσινοι ηττήθηκαν με 1-0 στο ΟΑΚΑ απ’ τον Αστέρα Τρίπολης και άρχισαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την πορεία τους στο νέο πρωτάθλημα.

Το Τριφύλλι εξαρχής έδειξε να βρίσκεται εκτός ρυθμού αγώνα και ουσιαστικά δεν μπόρεσε ποτέ να μπει στη μάχη για τη νίκη. Σ’ αυτό συνετέλεσε και η αποβολή του Ζέκα στο 51’ καθώς οι Πράσινοι όχι μόνο έμειναν με δέκα παίκτες στο γήπεδο αλλά στο επόμενο λεπτό δέχθηκαν και γκολ απ’ την αρκαδική ομάδα που διατήρησε το προβάδισμα μέχρι τέλους με μαζική άμυνα.

Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε ένα ηχηρό ράπισμα με το ξεκίνημα της σεζόν, το οποίο όμως καλείται να ξεπεράσει άμεσα καθώς ακολουθεί η σημαντική ευρωπαϊκή αναμέτρηση με τη Λανς στη Γαλλία για τα play offs του Conference League και το δεύτερο σερί εντός έδρας ματς με τον Λεβαδειακό.

Ο Αστέρας απείλησε για πρώτη φορά στο 18’ με τον αμαρκάριστο Άνταμ να αστοχεί σε κεφαλιά. Οι Πράσινοι βρήκαν δίχτυα στο 20’ με καταπληκτικό σουτ του Τετέ, όμως το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ σε μια φάση πάντως που ήταν εξαιρετικά οριακή.

Στο 27’ ο Λοντίγκιν απέκρουσε το σουτ του Μπαρτόλο, ενώ ο Παναθηναϊκός απάντησε στο 31’ με νέο σουτ του Τετέ που έστειλε την μπάλα ελάχιστα άουτ, στο 41’ με άστοχη κεφαλιά του αφύλακτου Γερεμέγεφ και στο 44’ με κοντινό σουτ εξ επαφής του Τζούριτσιτς έπειτα από γύρισμα του Μαξ, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του με το Τριφύλλι.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με διάθεση να γίνει πιο ενεργητικός αλλάζοντας την εικόνα του, όμως στο 51’ έγινε η φάση που καθόρισε τη μετέπειτα εξέλιξη του παιχνιδιού. Μετά από βαθιά μπαλιά στον Κρεσπί, ο οποίος βγήκε μόνος απέναντι από τον Λοντίγκιν, ο Ζέκα τον ανέτρεψε εκτός περιοχής και ο διαιτητής Σιδηρόπουλος τιμώρησε τον έμπειρο χαφ των Πρασίνων με απευθείας κόκκινη κάρτα. Το κακό έγινε χειρότερο για τον Παναθηναϊκό καθώς στην εκτέλεση φάουλ που ακολούθησε στο 52’, ο Κρέσπι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα διαμορφώνοντας το 0-1.

Όσο κι αν προσπάθησαν στη συνέχεια ο Ντιέγκο Αλόνσο με τις αλλαγές του και οι παίκτες με τις προσπάθειές τους μέσα στο γήπεδο, τίποτα δεν άλλαξε καθώς ο Αστέρας αμύνθηκε μαζικά και αποτελεσματικά κρατώντας το υπέρ του σκορ. Πάντως, στο 84′ μολονότι υπήρξε ανατροπή του Μαντσίνι εντός περιοχής, ούτε ο διαιτητής Σιδηρόπουλος, ούτε και ο VAR Tσαγκαράκης είδαν παράβαση.

Παναθηναϊκός: Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Μαξ (80’ Μλαντένοβιτς), Σένκεφελντ, Αράο (60’ Γεντβάι), Ζέκα, Μαξίμοβιτς, Βιλένα (60’ Μπακασέτας), Τζούριτσιτς (60’ Ιωαννίδης), Τετέ (69’ Μαντσίνι), Γερεμέγεφ.

Αστέρας Τρίπολης: Παπαδόπουλος, Ρούμπεν Γκαρσία, Χουχούμης, Αλάγκμπε, Καστάνιο, Γιαμπλόνσκι (82’ Τζανδάρης), Μπαρτόλο (92’ Άλβαρες), Καλτσάς, Μούμο (74’ Ρέτζιτς), Άνταμ (74’ Μάντζης), Κρέσπι (92’ Ζουγλής).





16 Αυγούστου 2024

Άγιαξ - Παναθηναϊκός 0-1 (13-12 πέναλτι)

Ο Παναθηναϊκός ήταν συγκλονιστικός στο Άμστερνταμ! Οι Πράσινοι του Ντιέγκο Αλόνσο έκαναν κατάθεση ψυχής στη Γιόχαν Κρόιφ Αρένα, όπου επικράτησαν του Άγιαξ με 1-0 στα 120 λεπτά του αγώνα! Άγγιξαν μια επική πρόκριση, όμως λύγισαν στα πέναλτι έπειτα από μια συγκλονιστική διαδικασία 34 εκτελέσεων και με σκορ 13-12!

Είναι κρίμα κι άδικο για τη σπουδαία προσπάθεια που έκαναν οι παίκτες του Τριφυλλιού μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Παράλληλα όμως είναι και ξεκάθαρο πως κάτι μεγάλο χτίζεται στον εφετινό Παναθηναϊκό. Η εξαιρετική εικόνα της ομάδας απέναντι σε έναν σπουδαίο αντίπαλο όπως είναι ο Άγιαξ, φανερώνει την προοπτική, τις δυνατότητες αλλά και τον χαρακτήρα που διαθέτει το σύνολο του Αλόνσο.

Ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει το ευρωπαϊκό του ταξίδι στα play offs του Conference League, όπου θα αναμετρηθεί με τη γαλλική Λανς. Το πρώτο ματς θα διεξαχθεί εκτός έδρας στις 22 Αυγούστου και η ρεβάνς στις 29 του μήνα στο ΟΑΚΑ.

Ο Άγιαξ επιχείρησε να αιφνιδιάσει απειλώντας μόλις στο 2’ με τον Φιτζ-Τζιμ. Ωστόσο ο Ντραγκόφσκι ήταν σε ετοιμότητα αποκρούοντας την μπάλα. Ο Παναθηναϊκός είχε άμεση απάντηση καθώς στο 4’ οι παίκτες του συνδυάστηκαν ωραία δημιουργώντας την πρώτη καλή στιγμή της ομάδας. Ο Τσέριν γύρισε παράλληλα για τον Τζούριτσιτς στο πρώτο δοκάρι, ο οποίος έκανε κίνηση φορ αλλά δεν βρήκε «γεμάτα» την μπάλα που κατέληξε στα χέρια του Πάσβεερ.

Το Τριφύλλι πήρε ψυχολογία και μέτρα στο γήπεδο αγγίζοντας το γκολ πριν από τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου. Στο 8’ η πίεση του Μαντσίνι ψηλά έξω απ’ την περιοχή του Άγιαξ απέδωσε καρπούς. Ο Αργεντινός έκλεψε την μπάλα απ’ τον Μπάας κι ο Ιωαννίδης, ο οποίος μπήκε στη φάση αλλάζοντας ωραία με τον Τζούριτσιτς, αρχικά πλάσαρε. Η μπάλα κόντραρε και στην εξέλιξη της φάσης ο Ιωαννίδης βγήκε μόνος απέναντι στον Πάσβεερ αλλά προτού εκτελέσει ανατράπηκε απ’ τον Χάτο εντός περιοχής. Όμως ούτε ο διαιτητής, ούτε ο VAR είδαν το πέναλτι!

Ο Άγιαξ ανέβασε την πίεσή του μετά το 15’ δημιουργώντας απειλητικές καταστάσεις στα καρέ του Παναθηναϊκού. Στο 18’ ο Άκπομ ήταν άστοχος σε προβολή, όπως και ο Σούταλο στο 26’, ενώ στο 29’ ο Ιωαννίδης απέτρεψε το γκολ του Άκπομ απομακρύνοντας προτού η μπάλα περάσει τη γραμμή. Ο Αίαντας είχε δοκάρι σε δυνατό σουτ του Μπέρχουις στο 33’, ενώ το 0-0 διατηρήθηκε μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου χάρη στις επεμβάσεις του Ντραγκόφσκι σε σουτ και κεφαλιά του Άκπομ στο 43’ και το 45’ αντιστοίχως.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με τον Παναθηναϊκό να μπαίνει δυναμικά στο γήπεδο αγγίζοντας το γκολ. Στο 55’ ο Τζούριτσιτς απέφυγε θαυμάσια τον Χέντερσον, βγήκε μόνος απέναντι απ’ τον Πάσβεερ, τον οποίο προσπάθησε να «κρεμάσει». Ο γκολκίπερ του Άγιαξ τεντώθηκε και απέκρουσε, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Μπακασέτας προσπάθησε να σκοράρει με μακρινό σουτ, όμως η μπάλα κατέληξε λίγο άουτ.

Στο 57’ ήταν η σειρά του Άγιαξ για να απειλήσει όμως και πάλι ο Ντραγκόφσκι απέκρουσε σωτήρια σε τετ α τετ με τον Τέιλορ. Στο 63’ το Τριφύλλι είχε ακόμα μία μεγάλη ευκαιρία για να σκοράρει σε διπλή απειλή από σουτ του Τσέριν που απέκρουσε ο Πάσβεερ και κεφαλιά του Ίνγκασον που κατέληξε άουτ.

Οι Πράσινοι συνέχισαν να χτίζουν με υπομονή τις επιθέσεις τους αναζητώντας το γκολ. Ο Τετέ στο 85’ σούταρε άουτ έπειτα από ωραία συνεργασία των Πρασίνων, όμως στο 89’ η μπάλα κατέληξε εκεί που έπρεπε: στα δίχτυα! Οι παίκτες του Τριφυλλιού πίεσαν ψηλά, ο Βιλένα διεκδίκησε την μπάλα, ευνοήθηκε απ’ τις κόντρες και ο Τετέ με ωραία ενέργεια και άψογο πλασέ διαμόρφωσε το 0-1!

Στο μεσοδιάστημα (88’) ο Άγιαξ είχε δοκάρι με τον Γκοντς σε μια φάση πάντως που θα ελεγχόταν στο VAR καθώς φάνηκε να υπάρχει οφσάιντ στο ξεκίνημά της.

Το 90λεπτο έληξε με τον Παναθηναϊκό να έχει ισοφαρίσει το σκορ του ΟΑΚΑ στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Ο Τετέ λίγο έλειψε να σκοράρει για δεύτερη φορά στο 98’ με τη βοήθεια κι ενός αμυντικού του Άγιαξ που έβαλε το πόδι του. Η ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο ήταν ανώτερη στη διάρκεια της παράτασης καθώς δημιούργησε καλύτερες προϋποθέσεις επιθετικά, όμως το πολυπόθητο δεύτερο γκολ δεν ήρθε και η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι.

Έπειτα από μια συγκλονιστική και ψυχοφθόρα διαδικασία 34 εκτελέσεων, ο Άγιαξ επικράτησε με 13-12 και πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Europa League. Αντιθέτως, οι Πράσινοι, που δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους, θα συνεχίσουν στο Conference League με αντίπαλο τη Λανς και με στόχο την είσοδο στο League Stage.

Η διαδικασία των πέναλτι:

Μαντσίνι – Απόκρουση Πάσβεερ
Μπέρχβαϊν – Γκολ
Γερεμέγεφ – Γκολ
Φαν ντεν Μπόμεν – Γκολ
Τετέ – Γκολ
Γκοντς – Γκολ
Γεντβάι – Γκολ
Τέιλορ – Γκολ
Μλαντένοβιτς – Γκολ
Μπρόμπεϊ – Απόκρουση Ντραγκόφσκι
Βιλένα – Γκολ
Χέντερσον – Γκολ
Μαξίμοβιτς – Απόκρουση Πάσβεερ
Τραορέ – Άουτ
Ίνγκασον – Απόκρουση Πάσβεερ
Μπάας – Απόκρουση Ντραγκόφσκι
Βαγιαννίδης – Γκολ
Γκάαεϊ – Γκολ
Ζέκα – Γκολ
Σούταλο – Γκολ
Ντραγκόφσκι – Γκολ
Πάσβεερ – Γκολ
Μαντσίνι – Γκολ
Μπερχβάιν – Γκολ
Γερεμέγεφ – Γκολ
Φαν ντεν Μπόμεν – Γκολ
Τετέ – Γκολ
Γκοντς – Γκολ
Γεντβάι – Γκολ
Τέιλορ – Γκολ
Μλαντένοβιτς – Απόκρουση Πάσβεερ
Μπρόμπεϊ – Άουτ
Βιλένα – Απόκρουση Πάσβεερ
Γκάαεϊ – Γκολ

Άγιαξ: Πάσβεερ, Ρεντς (110’ Μπέρχβαϊν), Σούταλο, Μπάας, Χάτο (99’ Μπρόμπεϊ), Φιτζ-Τζιμ (71’ Φαν ντεν Μπόμεν), Χέντερσον, Τέιλορ, Μπέρχουις (71’ Γκάαεϊ), Φορμπς (60’ Γκοντς), Άκπομ (60’ Τραορέ).

Παναθηναϊκός: Ντραγκόφσκι, Μλαντένοβιτς, Γεντβάι, Ίνγκασον, Κώτσιρας (68’ Βαγιαννίδης), Αράο (82’ Μαξίμοβιτς), Τσέριν (82’ Βιλένα), Τζούριτσιτς (68’ Τετέ), Μπακασέτας (97’ Ζέκα), Μαντσίνι, Ιωαννίδης (75’ Γερεμέγεφ).



9 Αυγούστου 2024

Europa League: ήττα από Άγιαξ

Παναθηναϊκός - Άγιαξ 0-1

Ο Παναθηναϊκός έκανε μια μεγάλη προσπάθεια αλλά λύγισε στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Άγιαξ στο πρώτο ματς για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Οι Πράσινοι ηττήθηκαν με 1-0 απ’ τον Αίαντα και πλέον καλούνται να κυνηγήσουν την ανατροπή στην Johan Cruijff Arena στις 15 Αυγούστου.

Το πρώτο ημίχρονο άρχισε σε χαμηλό τέμπο και με παιχνίδι κέντρου. Το πρώτο 25λεπτο πέρασε χωρίς κάποια σημαντική φάση και στις δύο πλευρές του γηπέδου μέχρι που ο Άγιαξ απείλησε για πρώτη φορά στο 25’ με τον Μπέρχουις, ο οποίος πλάσαρε αλλά ο Ντραγκόφσκι απέκρουσε. Ωστόσο στο 28’, σε μια ανάλογη επιθετική προσπάθεια του Άγιαξ, οι Πράσινοι δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το γκολ. Η ολλανδική ομάδα έκανε μια γρήγορη εναλλαγή της μπάλας, κι ο Μπέρχουις σούταρε εύστοχα, αφού προηγουμένως η μπάλα προσέκρουσε και στο πόδι του Γεντβάι αλλάζοντας ελαφρώς πορεία.

Το Τριφύλλι έβγαλε αντίδραση αναζητώντας το γκολ της ισοφάρισης. Μάλιστα στο 44’ είχε τεράστια ευκαιρία όταν ο Μπακασέτας επιχείρησε δυνατό σουτ από πλάγια θέση. Όμως ο Πάσβεερ και το οριζόντιο δοκάρι απέτρεψαν το 1-1.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Πράσινοι βρήκαν με μεγάλη ορμή στο γήπεδο δείχνοντας τρομερή διάθεση για να κυνηγήσουν το γκολ. Στο 54’ η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα μετά από κάθετη του Μπακασέτα και ιδανικό τελείωμα του Μαντσίνι όμως το τέρμα ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Η πίεση συνεχίστηκε από πλευράς Παναθηναϊκού που έχασε τεράστια ευκαιρία στο 61’ έπειτα από εξαιρετική κάθετη του Μπακασέτα και πλασέ του Γερεμέγεφ, που όμως κατέληξε ελάχιστα άουτ. Ο Παναθηναϊκός απείλησε ξανά στο 78’ με ξαφνικό σουτ του Τζούριτσιτς όμως και πάλι ο Πάσβεερ απέκρουσε σωτήρια διατηρώντας το 0-1.

Ο Άγιαξ κάνοντας καθυστερήσεις από νωρίς στο β’ ημίχρονο, και υπό την ανοχή του διαιτητή, ουσιαστικά πάγωσε τον ρυθμό του αγώνα μπλοκάροντας αφενός την ενέργεια που έβγαλαν στο γήπεδο οι παίκτες του Τριφυλλιού, αφετέρου τη μεγάλη ώθηση που έδωσε η εξέδρα. Το γκολ της ισοφάρισης όμως δεν ήρθε και πλέον οι Πράσινοι καλούνται να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή στο Άμστερνταμ.

Παναθηναϊκός: Ντραγκόφσκι, Κώτσιρας (63’ Μπάλντοκ), Μλαντένοβιτς, Ίνγκασον, Γεντβάι, Αράο, Τσέριν (76’ Μαξίμοβιτς), Μπακασέτας, Μαντσίνι (63’ Τετέ), Τζούριτσιτς (86’ Λημνιός), Γερεμέγεφ (63’ Ιωαννίδης).

Άγιαξ: Πάσβεερ, Ρενς, Σούταλο, Μπάας, Άτο, Χέντερσον, Φιτζ-Τζιμ (67’ Φαν ντεν Μπούμεν), Τέιλορ (82’ Μπρόμπεϊ), Μπέρχουϊς (57’ Γκααέι), Φορμπς (56’ Γκοντς), Άκπομ (67’ Τραορέ).



6 Αυγούστου 2024

Ποδόσφαιρο: στα πράσινα ο Φίλιπ Μαξ

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του Φίλιπ Μαξ με μετεγγραφή από τη γερμανική Άιντραχτ Φρανκφούρτης! Ο Γερμανός αριστερός μπακ υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας.

Ο Μαξ γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1993 στο Βίερσεν της Γερμανίας. Ξεκίνησε στην ακαδημία της Μπάλντχαμ, προτού μεταπηδήσει αρχικά στη Μόναχο 1860 και στα 14 του κάνει το άλμα για την ακαδημία του κορυφαίου γερμανικού συλλόγου, της Μπάγερν Μονάχου. Εκεί παρέμεινε έως τα 17 του, ώσπου τον πήρε η Σάλκε. Στη Σάλκε έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα ως ποδοσφαιριστής της δεύτερης ομάδας. Η μεγάλη στιγμή με το ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα και στη Μπουντεσλίγκα ήρθε στις 25 Μαρτίου 2014.

Λίγους μήνες μετά πήρε μετεγγραφή στην Καρλσρούη, ομάδα που τότε αγωνίζονταν στη δεύτερη κατηγορία. Κάνοντας μια «γεμάτη» σεζόν, ο Μαξ κέρδισε την προαγωγή του στη Μπουντεσλίγκα, οδηγώντας την Άουγκσμπουργκ να δαπανήσει σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του το καλοκαίρι του 2015. Στην Άουγκσμπουργκ έκανε όλη τη Γερμανία να μιλάει γι’ αυτόν, ειδικά για τις επιδόσεις του στο μοίρασμα ασίστ. Κατέγραψε συνολικά 156 συμμετοχές, 15 γκολ και 29 ασίστ.

Έμεινε μια πενταετία στην Άουγκσμπουργκ, η οποία τελικώς το 2020 τον πούλησε στην ολλανδική PSV Αϊντχόφεν έναντι 10 εκατ. ευρώ. Στην Ολλανδία πήρε πάλι φανέλα βασικού, κατακτώντας ένα Κύπελλο (2022) και ένα Σούπερ Καπ (2021) σε 117 συμμετοχές με 8 γκολ και 20 ασίστ. Τον Ιανουάριο του 2023 επαναπατρίστηκε, αφού παραχωρήθηκε δανεικός στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η οποία εν τέλει έξι μήνες μετά τον αγόρασε από την Αϊντχόφεν. Στην ομάδα της Φρανκφούρτης αγωνίστηκε σε 42 παιχνίδι, σκοράροντας μία φορά και δίνοντας 5 ασίστ. Ο Φίλιπ Μαξ μετράει τρεις συμμετοχές στην εθνική Γερμανίας.

Ο Μαξ πήρε τη φανέλα με τον αριθμό 3.

Καλωσορίζουμε τον Φίλιπ στην οικογένεια του Παναθηναϊκού.



Ποδόσφαιρο: ευρωπαϊκές κληρώσεις

Από την κλήρωση που έγινε σε Europa League και Conference League το μεσημέρι της 5ης Αυγούστου στη Νιόν προέκυψαν οι πιθανοί αντίπαλοι του Παναθηναϊκού στα play offs των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Οι Πράσινοι, εφόσον ξεπεράσουν το εμπόδιο του Άγιαξ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, θα αναμετρηθούν στα play offs για μια θέση στο League Stage της διοργάνωσης με τον ηττημένο του ζευγαριού Γιαγκελόνια (Πολωνία) – Μπόντο Γκλιμτ (Νορβηγία), που προέρχονται απ’ τα προκριματικά του Champions League. Το πρώτο ματς θα γίνει εκτός έδρας στις 22 Αυγούστου και η ρεβάνς στις 29 του μήνα στο ΟΑΚΑ.

Αν το Τριφύλλι δεν τα καταφέρει απέναντι στον Άγιαξ, τότε θα συνεχίσει την παρουσία του στα play offs του Conference League, όπου θα αναμετρηθεί με τη γαλλική Λανς στις 22 και 29 Αυγούστου (εκτός και εντός έδρας αντιστοίχως).



2 Αυγούστου 2024

Europa League: τεσσάρα στην Βουλγαρία

Μπότεφ Πλόβντιβ - Παναθηναϊκός 0-4

Ο Παναθηναϊκός ήταν ασταμάτητος στη Βουλγαρία! Οι Πράσινοι του Ντιέγκο Αλόνσο ήταν καταιγιστικοί στη Φιλιππούπολη, όπου διέλυσαν με 4-0 την Μπότεφ Πλόβντιβ, και με συνολικό σκορ 6-1 πανηγύρισαν μια εμφατική πρόκριση στον γ’ προκριματικό γύρο του Europa League.

Επόμενος αντίπαλος για το Τριφύλλι είναι ένας παλιός γνώριμος καθώς στο δρόμο της ομάδας μας θα βρεθεί ο Άγιαξ. Σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό συναπάντημα οι Πράσινοι θα υποδεχθούν τον Αίαντα στο ΟΑΚΑ την Πέμπτη 8 Αυγούστου, ενώ η ρεβάνς θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα (15/8) στο Άμστερνταμ με στόχο την πρόκριση στα play offs του Europa League.

Ο Παναθηναϊκός ήταν κυριαρχικός στο γήπεδο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Σε μια έδρα κατάμεστη και δύσκολη οι παίκτες του Ντιέγκο Αλόνσο τα έκαναν όλα άψογα. Επέβαλαν εξαρχής το παιχνίδι τους, σκόραραν τέσσερα γκολ, είχαν ένα δοκάρι, δημιούργησαν κλασικές ευκαιρίες και για άλλα τέρματα και γενικώς ξεδίπλωσαν στον αγωνιστικό χώρο του Χρίστο Μπότεφ τις αρετές τους αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον.

Ο Γερεμέγεφ πέτυχε δύο γκολ, ενώ κι ο Τζούριτσιτς σκόραρε άλλο ένα και είχε συμμετοχή σε τρία απ’ τα τέσσερα τέρματα της ομάδας (η UEFA του στέρησε ένα γκολ καθώς το χρέωσε ως αυτογκόλ). Γενικώς άπαντες ήταν εξαιρετικοί ολοκληρώνοντας με απόλυτη επιτυχία την πρώτη εφετινή ευρωπαϊκή αποστολή. Το ντεμπούτο του με την πράσινη φανέλα πραγματοποίησε ο Τετέ.

Ο Παναθηναϊκός έδειξε τις άγριες διαθέσεις του με το ξεκίνημα του ματς καθώς μόλις στο 6’ άνοιξε το σκορ έπειτα από καταπληκτική συνεργασία των παικτών του. Ο Τζούριτσιτς άνοιξε καταπληκτικά για τον Μλαντένοβιτς, ο οποίος πάτησε στην περιοχή και γύρισε εξαιρετικά για τον Γερεμέγεφ, ο οποίος με ένα αριστοτεχνικό άγγιγμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-1.

Η Μπότεφ απείλησε στο 27’ με τον Μίνκοφ, ο οποίος σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι αλλά οι Πράσινοι ήταν εκείνοι που έστειλαν την μπάλα στα δίχτυα για δεύτερη φορά. Στο 34’, έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Μπακασέτα και απομάκρυνση απ’ την βουλγαρική άμυνα, η μπάλα κατέληξε στον Τζούριτσιτς, ο οποίος σούταρε με δύναμη. Έπειτα από κόντρα και στο κεφάλι του Ούγια, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα (0-2).

Στο 39’ ο Μπακασέτας εξαπέλυσε έναν «κεραυνό» που τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι και στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου το Τριφύλλι πήρε προβάδισμα τριών τερμάτων. Στο 45+2’ ο Γερεμέγεφ με κεφαλιά βρήκε τον Μαντσίνι στον κενό χώρο. Ο Αργεντινός πάσαρε ιδανικά για τον Τζούριτσιτς, ο οποίος έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα γράφοντας το 0-3.

Το Τριφύλλι μπήκε ορεξάτο στον αγωνιστικό χώρο και στο δεύτερο ημίχρονο φτάνοντας γρήγορα στο επιβλητικό 0-4. Στο 50’ ο Κώτσιρας έβγαλε θαυμάσια κάθετη για τον Γερεμέγεφ, ο οποίος πλάσαρε πάνω απ’ τον αντίπαλο τερματοφύλακα σκοράροντας για δεύτερη φορά στο ματς και τρίτη στο ξεκίνημα της σεζόν καθώς είχε ανοίξει το σκορ και στο ματς του ΟΑΚΑ.

Η ομάδα του Αλόνσο θα μπορούσε να έχει πανηγυρίσει μια ευρύτερη νίκη καθώς άγγιξε το γκολ σε τέσσερις κλασικές ευκαιρίες: στο 61’ με τον Μαντσίνι, στο 74’ με τον Γερεμέγεφ, στο 86’ με τον Λημνιό και στο 90+4’ με τον Σπόραρ.

Μπότεφ Πλόβντιβ: Μπερνάτ, Κόντε, Ταμ, Ντιαμπατέ (46′ Ακέρε), Μπαλογιάννης (59′ Γιορντάνοφ, 64′ Καραμπέλιοφ), Ετό, Περέρα, Μινκόβ, Ποπόβ (46′ Κόροσετς), Νουατσούκου, Ούγια (44′ Σέκουλιτς).

Παναθηναϊκός: Ντραγκόφσκι, Κώτσιρας, Ίνγκασον, Γεντβάι (46′ Μαξίμοβιτς), Μλαντένοβιτς, Αράο, Τσέριν (73′ Ζέκα), Μαντσίνι (66′ Τετέ), Μπακασέτας, Τζούριτσιτς (73′ Λημνιός), Γερεμέγεφ (79′ Σπόραρ).