11 Απριλίου 2016

20 χρόνια από το Παρίσι

Πέρασαν κιόλας 20 χρόνια... Σαν χθες μοιάζει που τα εκατομμύρια των Παναθηναϊκών πανηγύριζαν την πρώτη κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου για την ομάδα μετά τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα στον τελικό του Final 4 του Παρισιού και τη μυθική «τάπα» του Στόγιαν Βράνκοβιτς στον Μοντέρο! Ήταν 11 Απριλίου του 1996… Το «Παλαί Ντε Μπερσί» ήταν ασφυκτικά γεμάτο από φίλους και των τεσσάρων «μονομάχων» με τους 10.000 οπαδούς του Παναθηναϊκού, όμως, να κερδίζουν κατά κράτος τη μάχη της εξέδρας και στο τέλος να γιορτάζουν την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.

Εκ των βασικών πρωταγωνιστών της τεράστιας επιτυχίας του «τριφυλλιού» και συνολικότερα του ελληνικού μπάσκετ ήταν ο Φραγκίσκος Αλβέρτης. Ο 22άχρονος τότε «Φράγκι» σκόραρε 17 πόντους στον μεγάλο τελικό συμβάλλοντας τα μέγιστα στη στέψη των «πράσινων».

«Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες στα Final 4 του Τελ Αβίβ και της Σαραγόσας καταφέραμε και πήραμε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών για την Ελλάδα. Μεγάλες στιγμές, συγκινητικές, ειδικά με τον τρόπο που εξελίχθηκε ο τελικός και είναι κάτι που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων μας για πάντα», είπε μιλώντας στο Paobc.gr ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεών του.

«Ο καθένας έκανε τη δουλειά του»

Το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί δύο αποτυχημένες προσπάθειες στα Final 4 του Τελ Αβίβ και της Σαραγόσα είχε τη σημασία του, σύμφωνα με τον ίδιο:  «Πιστεύω πως μετά από εμπειρία δύο Final 4 η ομάδα πήγε πιο χαλαρή από πλευράς άγχους. Δεν είχε την πίεση και το στρες που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, έτυχε εκείνη την περίοδο ή ομάδα να παίζει πάρα πολύ καλό μπάσκετ, ήταν πολύ καλή και τα κατάφερε».

Όσο για το μυστικό της επιτυχίας αυτής της ομάδας; «Ο καθένας έκανε τη δουλειά που έπρεπε να κάνει και γι’ αυτό τα καταφέραμε. Παίξαμε πολύ καλά, ήρθε και με εντυπωσιακό τρόπο το τρόπαιο, δηλαδή με το κόψιμο του Στόγιαν και όλα καλά», απάντησε ο Αλβέρτης.

«Βοήθησε το ρεπό»

Προφανώς και ο προπονητής, ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς είχε σημαντική συμβολή στην κατάκτηση του τροπαίου, αλλά τι ήταν αυτό το ξεχωριστό που έκανε και βοήθησε την ομάδα στο Παρίσι; Ο νυν διευθυντής των Ακαδημιών της ΚΑΕ Παναθηναϊκός δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί πολύ : «Απλά θυμάμαι πως προσπάθησε να μας αποφορτίσει πλήρως. Θυμάμαι ότι φεύγαμε Δευτέρα και μετά την πρωινή προπόνηση του Σαββάτου μας έδωσε ραντεβού στο αεροδρόμιο. Είχαμε δηλαδή 1,5 μέρα ρεπό. Θυμάμαι επίσης έντονα αυτό που  μας είπε χαρακτηριστικά ήταν να μην τολμήσει να φύγει κανείς από την Αθήνα. Πραγματικά όλο αυτό βοήθησε».

«Δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς»

Αλήθεια, όμως, ποιες ήταν οι σκέψεις του από το σημείο όπου ο Παναγιώτης Γιαννάκης έχασε τη μπάλα μέχρι το συγκλονιστικό κόψιμο του Στόγιαν Βράνκοβιτς; «Τα πράγματα στο μπάσκετ εξελίσσονται τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς κάτι. Απλά παρακολουθείς με αγωνία, μετά με ανακούφιση και στο τέλος πανηγυρίζεις», σχολίασε.

«Εκπληκτική η ατμόσφαιρα από τον κόσμο μας»

Ο αγαπημένος «Φράγκι» των φίλων του Παναθηναϊκού δεν θα μπορούσε να μην κάνει ειδική μνεία στη συγκλονιστική παρουσία του κόσμου στις εξέδρες του «Παλαί Ντε Μπερσί»! «Τον κόσμο τον θυμάμαι και μάλιστα πάρα πολύ καλά. Ήταν εκπληκτική η ατμόσφαιρα. Ένα γήπεδο πράσινο όπως σε κάθε Final 4 και το χαρήκαμε όλοι μαζί»

«Το πρώτο είναι… πρώτο»

Μετά το Παρίσι ο Φραγκίσκος Αλβέρτης κατέκτησε ακόμη τέσσερις φορές το βαρύτιμο τρόπαιο της Ευρωλίγκας ως παίκτης. Αντί επιλόγου μας εξήγησε γιατί το πρώτο ήταν ξεχωριστό:  «Το πρώτο είναι σίγουρα… πρώτο. Είναι ξεχωριστό. Πρώτη φορά τέτοιους είδους συναισθήματα. Πρώτο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό και την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα όλα πήραν το δρόμο τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου